programare

Aprilie. Runda IV, vineri 21

Urmatoarea intalnire este programata pentru vineri, 21 Aprilie.

Ora de incepere este 7:50 PM. Va recomand sa faceti tot posibilul sa ajungeti la timp.
Cei ce doriti sa participati va rog sa comentati aici pana maxim joi, 20 Aprilie, la amiaza.

Daca nu suntem in total 6 persoane, evenimentul se anuleaza. Asa ca, ganditi-va bine inainte sa refuzati – de exemplu, chiar asa de important este sa petreceti seara alaturi de o ruda pe care nu ati vazut-o de un an de zile incat sa merite anularea unei intregi seri de joaca? Doar exista Skype…

Discutiile referitoare la responsabilitatile de snacks & booze le vom purta intr-un grup pe Skype cu cei implicati, joi. Inca nu am gasit alta solutie mai buna de organizare.

Daca doriti sa aflati ce am propus pentru saptamana viitoare si eventual sa invatati regulile dinainte (cineva a spus data trecuta ca ar vrea sa vina cu temele facute), linkuri la clipuri cu jocurile propuse sunt incluse ‘after the break’.

Luand in considerare experienta acumulata de datile trecute, m-am gandit la o noua abordare organizatorica pentru eveniment.

Desi in general am o anxietate de nivel medicamentos la gandul ca nu o sa vina nimeni la “petrecere”, de data asta aleg sa gandesc optimist si sa planific evenimentul ca si cum urmeaza sa fim prezenti mai multi (8+). In plus, data trecuta am fost luata prin surprindere de cati au venit, si nu am avut pregatite jocuri potrivite pentru mai multi jucatori.

Prin urmare asa deci, vom porni cu 3 mese pregatite cu jocuri din categoria 2, jocuri care poti fi categorisite ca “de familie” (in contrast cu cele “de petrecere” sau “de strategie”). Dupa runda intai, putem sa ne unim  intr-un singur grup, pentru unul-doua jocuri (eg Saboteur) daca dorim, sau sa ne amestecam intre noi si sa ne rotim la mese. Ca sa nu ziceti ca nu jucam ceva toti impreuna de la inceput, pe tot parcursul serii vom juca ceea ce se numeste un ‘metagame’ – pe scurt, jocul este descris aici.

Ne vom aseza la mese in ordinea sosirii, ca sa nu mai asteptam unii dupa altii ca “sa-i dam drumul”:

  • Primii 4 veniti vor fi initiati in Takenoko – unul din jocurile mele favorite. Are reguli simple, este usor de invatat, dar poate fi jucat si relaxat, si competitiv. Si e asa de dragut! Ati vazut poza de sus, cu ursulica?
  • Urmatoarea masa, tot de 4 jucatori, este rezervata pentru Pandemic. Este un joc cooperativ (adica jucam ca o echipa impotriva jocului, nu unul impotriva celuilalt) pe care il joc si eu pentru prima data, dar sunt sigura ca ne va place foarte tare!
  • In caz ca suntem mai mult de 8 (excited gasp!),  pe o a treia masa pe intarziati ii va astepta un Camel Up! – fiindca e un joc amuzant la care multi ii stiti deja regulile si care se joaca rapid, si ideea e sa terminam jocurile cam deodata ca sa ne organizam runda a doua dupa cum avem chef.

La runda a doua (si a treia, a patra) vom vedea ce jucam in functie de cum ne simtim, de vibratii si rezonante.

Iar acum, lasati-ma sa va explic de ce de data aceasta planul e sa ne impartim la mai multe mese: Jocurile astea au fost concepute de si pentru categoria sociala denumita ‘nerds’. Care, este un fapt binecunoscut, nu au prea multi prieteni. Poate ca, cu un pic de efort, se mai gasesc in cartier cativa – dar ca sa se joace impreuna trebuie sa isi alinieze programul de timp liber (deja un lucru greu, cand ai atatea lucrui de ‘nerd’-uit) si sa recunoasca faptul ca sunt ‘nerds’ (care devine automat o realitate atunci cand isi manifesta dorinta sa joace boardgames, in loc sa  faca sport sau sa iasa la beut).
Mai adaug aici si presiunea psihica pe care o are o cutie pe care scrie “pentru 10 jucatori” cand tu abia daca cunosti 5 persoane care sa te intrebe ‘Ce mai faci?’ cand te intalnesti cu ele. Ce sa mai spunem de presiunea psihica de a interactiona in cadrul unui grup larg, cand cea mai buna gluma a ta este: “There are two types of people in the world: those who can extrapolate from incomplete data sets”.
Ca atare, un joc de 2-4(hai,5) jucatori se muleaza pe nevoile si dorintele publicului tinta. De aceea cele mai bune jocuri publicate in lume sunt create pentru acest numar relativ redus de jucatori si sunt cele mai prezente pe piata si din astea am cumparat, deci din astea avem, deci din astea jucam.

Sau, ma rog, unii spun ca jocurile cu peste 6 jucatori care nu implica alcool devin plictisitoare si nu poti sa-ti faci strategii fiindca se schimba prea multe si dureaza prea mult pana iti vine randul. Dar eu prefer explicatia mea.

Ah, vorbind de numar mare de jucatori, mi-am amintit de “Two rooms and a boom” – data trecuta nu m-am priceput sa explic precis cum se joaca fiindca manualul e scris tare prost, dar va pun aici mai jos un filmulet cu un exemplu al gameplay-ului.

Atat pentru acum.

Sa curga RSVP-urile!

Advertisements

5 thoughts on “Aprilie. Runda IV, vineri 21

Comments are closed.